Akran Zorbalığı

Akran zorbalığı, bir çocuğun benzer yaş grubundaki başka bir çocuğa sözel ya da fiziksel şiddetine akran zorbalığı adı verilmektedir.

Akran Zorbalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Zorbalık yapan çocuk diğerini kimi zaman fiziksel kimi zaman duygusal yönden "zayıf" görür, tahakküm etmeyi ya da acı çektirmeyi amaçlar.

Zorba tutumlar;

·         Küçümseyici söylemler,

·         Dalga geçmeler,

·         Arkadan yapılan dedikodular olabilir.

·         Eşyalarına el koyma,

·         Kendisine yiyecek aldırma,

·         Ödevini yaptırma şeklinde ya da dışlama,

·         Görmezden gelme şeklinde belirebilir.

·         Fiziksel Saldırganlık.

Neler Yapmalıyız

Öncelikle zorbalık uygulayan çocuğun bunu neden yaptığını bilmeliyiz. "Zorbalık uygulanan çocuğun da ne tür tepkiler verdiği gözlemlenmeli. Süreç takibi yürütüldükten sonra akran zorbalığına karşı geliştirilen politikalar uygulanmalı. Kural tanımı yapılmalı. Arkadaşlık ilişkilerini pekiştirmek için etkinlikler yapılmalı. En önemlisi empati kurabilmeyi anlatmak için grup etkinlikleri  yapmalıyız. Zorbalık yapan çocuğa davranış çizelgeleri oluşturmalıyız.  Olumlu davranışları görünür kılmak kişinin gelişimi için olumlu etki yaratacaktır. Öğrenci sürekli zorbalığı konusunda azarlanmamalı, bu davranış kalıpları daha yaratıcı davranış şekillerine dönüştürülmelidir.

Yayın: 07.02.2024 - Güncelleme: 07.02.2024 14:50 - Görüntülenme: 48